perjantai 21. kesäkuuta 2013

Taneli Ikäheimon huipputehistreenit 18.6.2013

 
Tiistaina sähköpostiin tupsahti ratapiirros, joka aiheutti pientä otsan rypistystä jo lähtökohtaisesti. Tanelilla oli siis illan treeneihin tiedossa pitkän radan treeniä, joka koostuikin sitten 37 esteestä. Ylipitkää rataa onkin hyvä silloin tällöin treenata ja samalla tulee sitten myös kehitettyä radan muistamisskillsejä ja omaa radanlukutaitoa, kun pitää pystyä ennustamaan koiran sijoittuminen vieläpä sen normaalin kahdenkymmenen esteen jälkeenkin.

Koska ryhmät olivat vähän vajaita ja aikaa se kaksi tuntia kuitenkin jokaiselle neljän koirakon ryhmälle, rataantutustumiseen oli ruhtinaallisesti aikaa. Samalla ehti myös pohtia useampia eri vaihtoehtoja, jotka voisi koiralle sopia. Mikä olikin hyvä, koska tavoitteena olikin testailla kohdille eri ohjauksia ja sekuntikellon avulla löytää ne niistä omimmat.

Ensimmäisenä otettiin työn alle 1-6. Kolmosesteelle kokeiltiin kolmea eri tapaa: niistopersjättöä, saksalaista ja pakkovalssia. Näistä meille saksalainen oli ehdottomasti nopein, mutta sen tiesinkin, että koska minulla on hyvin kakkoselta kääntyvä koira, jolloin saksalainen on mahdollinen. Makseille näytti kuitenkin itseasiassa pakkovalssi sopivan, kun ei tarvinnut kääntyä niin paljoa ja vauhti pysyi paremmin kasassa.

Seuraavaksi 7-16. Radan jatkon kannalta oli helpoin heittää poispäinkäännöksellä koira puomilta putkeen ja kääntää takaaleikkauksella 9 hypyllä. 14-15 väliin tein persjätön ja 16 poispäinkäännöksen. Makseilla tähän olisi toiminut hyvin kauemman siivekkeen kautta kierrättäminen, mutta jälleen kerran tuo oma medi pyörähtää nätisti myös noita pikkusyheröitä.

Tämän jälkeen treenattiin pätkää 17-22. Toiveikkaana ajattelin ehtiväni päällejuoksuun 21 esteelle, mutta totuus oli kuitenkin lähempänä tehdä vaan viskileikkaus 21:lle ja liikkua tehokkaasti kohti keppejä. Kokeilin myös jälleen poispäinkäännöstäkin, mutta nopeampi suoritus saatiin leikkauksella. Keppikulma ei mikään helpoin, mutta riittävästi omalla liikkeellä tukien hyvinkin mahdollinen.

Keppien jälkeen jatkettiin 23-33. 23 pakkovalssi, A:lta korjasin koiran linjan ihan vaan liikkeen suunnalla, heitto 26 ja persjättö ajoissa valmiiksi 27-28. Takaaleikkaus 30:lle ja pakkovalssi 33. Tässä pätkässä ei ainakaan meillä mitään ihmeempää, kunhan vaan jaksoi tehdä töitä tuon 33 pakkovalssin kanssa, jotta ei mene suotta kaarre pitkäksi. Loppuun vielä tiristetiin loputkin energiat reisistä pyöräyttämällä 24 ja spurttaamalla ohjaamaan sitten jäljellä olevat.

Kun oli otettu pätkät haltuun ja mietitty koiralle ne fiksuimmat & nopeimmat vaihtoehdot, Taneli halusi nähdä vielä koko setin nollana. Voin kertoa, että jonkin verran puuskutti jo alla oleva lähes 20 minuuttinen tiukkaa treeniä, mutta koira oli eri mieltä. Jalat hyytyi sitten 27-28 perjsjätössä, mutta koiraa ei voi siitä syyttää. Rimoja se ei pudotellut, vaikka varmasti tuntui senkin tassuissa nuo vedot.

Kaikenkaikkiaan siis superhyvät ja tehokkaat treenit! Taas opittiin vähän lisää ja vahvistettiin jo niitä käsityksiä, jotka minulla on ohjausteknillisesti tuon koiran kanssa tekemisestä. Ja jos niitä kymmenyksiä halutaan nipistää loppuajoista, niin se työ on juurikin tehtävä tätä kautta. Kisoissakin hyvä knoppi keskittyä ohjaamaan niitä omia vahvuuksia huolellisesti, eikä niinkään blokkailemaan vääriä esteitä.

T. Satu & Java 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti