keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Jenna Caloanderin haastajatehistreenit 11.6.2013 - SM viimeistelyä ja finkitystä



Tiistaina 11.6. oli vuorossa viimeiset treenit ennen SM kisoja ja kouluttamassa meitä oli Jenna Caloander. Rata oli mukava 22 estettä pitkä sisältäen pöydän. Jenna kertoi, että huhuja on liikkunut siitä, että SMissä jollain radalla olisi pöytä  - mikä kuitenkin saattaa olla epätodennäköistä. Yhdessä totesimme, että on sitä hyvä treenata vaikka ei sitten SM:ssiä vielä olisi – MM karsinnoissa se jollain radalla kuitenkin taas on.

Rata alkoi kahdella hypyllä ja kepeillä. Testasin tätä kolmella tavalla -  niistopersjätöllä, pakkovalssi ja kepeille lähetyksellä ja meille ehkä vähän vieraammalla pakkovalssi niistolla, josta sain parhaan mahdollisen vedätyksen kepeille. Tämä oli samalla se ehdottomasti nopein vaihtoehto (kellotettu). Tästä taas itselleni muistutus, että vedätys on Jesselläkin se kaikkein nopein vaihtoehto – vaikka usein en olekaan koiran ja suoritettavan esteen välissä / edellä koiraa radalla. Jesse on kuitenkin keskivertoa enemmän takaa ohjautuva koira. 

Kepeillä pääsi ottamaan sivuetäisyyttä ja testaamaan miten koira kesti tämän. Minä pääsin ottamaan reilun sivuetäisyyden ja leikkaamaan kohti puomia ja alastulokontaktia, sillä Jesse on hyvä suorittamaan keppejä. Tämä edelleen auttoi ehdottomasti jatkoa ajatellen, jossa minun piti päästä 5. hypylle saakka kääntämään koiraa ponnistuspaikalle.

Tein aluksi 5-6-7-8 hyppykuvion omilla suunnitelmillani perinteisillä valsseilla. 5. laskeutui vielä suht hyvin suhteessa 6. hyppyä, mutta venyi alastulolta niin pitkälle, että pääsin taas oikea-aikaisesti tekemään 7. hypylle valssin. 8. hypylle tein vastakäännöksen ja lähetyksen 9 putkelle. Jennalta tuli todella hyviä vinkkejä siihen, että miten kaarrattavan koiran saa kääntymään tiukemmin. Salaisuus oli yhden askeleen ottaminen kohti koiran ponnistuspaikkaa, joka ns. taas vekkaa koiraa ponnistamaan enemmän rimaan nähden pitkittäissuunnassa ja laskeutumaan alas rimalta paremmin kohti 6. hyppyä.

6. rimalla kokeilin sitten ”finkitystä” – joka siis tarkoittaa kääntymistä koiraan päin ja (= koiran puoleisella) vasemman jalan ja käden käyttöä valssin merkkaukseen. Ostin tämän teorian kyllä periaatteessa heti – sillä onhan valssi/ ennakoivakin valssi nimenomaan koiraan päin kääntymistä (tässä tapauksessa olisi oikea jalka ja oikea käsi). Finkityksessä vain hartialinja on enemmän kääntyneenä koiraan päin – jolloin suunnanmuutos on vielä enemmän korostettu ja ohjaajan liike on heti kohti seuraavaa suoritettavaa estettä. Linkitän alle halukkaille videon Lisa Frickistä, jossa hän käyttää tätä ohjaustekniikkaa. Missään nimessä tätä ei kannata siirtyä vain ja ainoastaan käyttämään, mutta hyvä kokeilla. Omalta osaltani voin sanoa, että Jesselle toimi erinomaisesti. Käännös oli todella tiukka ja minun oma liike jatkui luontevasti koko ajan ns. ”menosuuntaan”. 7. hypylle jätimme sen perusvalssin, kun pääsin irrottautumaan niin hyvin 6. hypystä ja 8. hypylle sama koiran hyppylinjaa rikkova yksi askel eteenpäin ja valssi 8. riman taakse. Myös tästä hypystä tuli todella tiukka ja Jesse laskeutui 9. putken suun suuntaisesti. Rimat olivat koko ajan 65 cm ja vauhtia tuossa kuviossa ei ole kovin paljoa – kuitenkin ohjaamisen peruselementit toteutuivat hyvin – liikkeen suunta ja koiran tietää jo ponnistaessaan mitä estettä suoritetaan ja mihin suuntaan rata jatkuu. Kerrassaan hienoa –YES!

Rata jatkui kahdella putkella – kahdella hypyllä eteen ja takaakiertoon lähetyksellä minun tapauksessa. Jään tällaisilla suorilla aina niin paljon koirasta jälkeen. Onneksi Jesse hakee takaakiertoja itsenäisestikin hyvin. Tein 13. hypyn ja pöydän väliin valssin ja juoksin reilusti pöydästä ohi –ikään kuin kontakteilla tekisin. Ensimmäisellä kerralla vauhti oli niin kova, että Jesse kirjaimellisesti liukui pöydällä reunasta yli – kynsien raavintaääni kertoi kyllä sen, että koira kuitenkin yritti kaikkensa. :o)

Pöydältä rata jatkui 15. hyppy eteen ja 16. hyppy taakse. Testasin tässä sekä koiran puoleisella kädellä käännöksen ja vastakäännöksen, joita ehdottomasti vastakäännös käänsi koiraa paremmin suhteessa A:lle ja minun liike oli taas luontevampi kulkusuuntaan nähden. A:n jälkeen piti ottaa sivuetäisyyttä suhteessa 18. ja 19. hypyille – jotta koira näkee keinun ja etenee keinun suuntaisesti. 18. hypyn ponnistuspaikka myös oli merkittävä siihen nähden, että koira laskeutuu suhteessa 19. hypyn ponnistuspaikkaan oikein. Liian loiva käännös kaaratti melkein 19. hypyn ohi ja vastaavasti 19. laskeutumispaikka oli keinuun nähden huono.

Keinulle lähetyksen jälleen leikkasin aina 21. hypystä melkein kokonaan ohi ja tein 22. hypylle takaatyönnön. Tämä oli oikein hyvä ohjausvalinta meille. Tosin jäimme sitten tekemään 21.-22. väliin myös välistävetotreeniä – perusperiaatteella, että ohjaajan jalat liikkuvat koko ajan eteenpäin. Ohjaajan ylävartalo kertoo tuleeko koira välistä vai hakeeko ohjaaja tällä ohjauksella päällejuoksua. Koiran on osattava erottaa nämä ohjaukset.

Täytyy sanoa, että treeneistä jäi todella hyvä mieli – sillä löysimme meille niitä elementtejä, joilla minä pääsen sijoittautumaan radalla paremmin ja ennakoivammin jatkoa ajatellen ja toisaalta taasen niitä keinoja lisää auttaa koiraa tekemään tiukempia hyppyjä – jotka usein on siitä kiinni, että minulta tulee tieto liian myöhään radan jatkumisesta ja siinä vaiheessa Jesse on kerinnyt tekemään jo sen laakahypyn.

Linkki:

Lisa tekee ”finkityksen” heti 4. rimalla. Koiran puoleinen jalka ja käsi ja rintamasuunta kääntyneenä kokonaan koiraan päin rima suuntaisesti.



T: Jaana & Jesse
      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti