torstai 21. helmikuuta 2013

Teemu Linnan haastajatehistreenit 19.2.2013

Saamamme ratapiirustus oli hieman toisenlainen, kuin mitä lopulta harjoittelimme. Hahmottelin nopeasti radan, joka ei valitettavasti ole kuvassa kovin kummoinen ja mittasuhteet eivät ole ihan kohdillaan. Myös numerot puuttuvat. Toivottavasti saan kuitenkin ajatuksen esille. Ratapiirustus on täysin symmetrinen, joten kaikkia harjoituksia voi tehdä molempiin suuntiin ja putkeen useamman kierroksen.

Treenin tarkoituksena oli opetella rytmittämistä ja saada koira irtoamaan reilusti esteille. Ensimmäisessä harjoituksessa mentiin vain ympyrää siten että molemmilla pitkillä sivuilla oli 3 hyppyestettä ja kummallakin lyhyellä sivulla oli putki. Itse tein se virheen heti kättelyssä, että lähetin koiran putkeen ja juoksin saman tien viimeiselle seuraavaa putkea edeltävälle hyppyesteelle, jonka seurauksena jouduin hidastamaan vauhtia liikaa. Eihän se koira sinne putkeen mennyt vaikka kuinka huusin putkea vaan pysähtyi. Oikea tapa olisi ollut odottaa koiraa hieman ensimmäisellä putkella, juosta sen kanssa samaa vauhtia ja kiihdyttää viimeiselle esteelle juuri ennen putkea. Tällöin liike kertoo koiralle, että putkeen ollaan menossa. Parin harjoituskierroksen jälkeen tämä alkoi sujua jo tosi hyvin.

Seuraavassa harjoituksessa treenattiin takaaleikkausta. Samalla tavalla lähetettiin koira ensin hypylle ja siitä toiselle hypylle, josta putkeen, jonka jälkeen vielä 2 hyppyä (pitkällä sivulla). Tämän jälkeen tehtiin takaaleikkaus radan halkaisijalla olevalle kolmannelle esteelle ja siitä leikkaus toisella pitkällä sivulla olevalle viimeiselle esteelle (ennen putkea) josta koira piti saada putkeen. Tässä oli tärkeätä myös rytmitys. Juuri enne takaaleikkausta piti lyhentää omaa askeltaan ja hidastaa hieman vauhtia, jotta koira lähti hyvin hakemaan radan keskellä olevalle esteelle. Tämän jälkeen sai taas pidentää omaa askelta ja lisätä vauhtia, jotta koira haki hyvin toisella pitkällä sivulla olevalle esteelle ja siitä suoraan putkelle. Tässä oli tärkeätä myös säilyttää oikea linja kohti putkea. Muuten koira saattoi helposti hakeutua putken sijaan hyppyesteelle, joka sijaitsi radan halkaisijalla putken puolessa välin.

Seuraava harjoitus oli samanlainen, mutta putken jälkeen tehtiin takaaleikkaus  putken jälkeen heti jo 1. esteen jälkeen radan halkaisijalla olevalle toiselle esteelle ja siitä heti takaaleikkaus radan halkaisijalla olevalle kolmannelle esteelle. Tästä taas suoristettiin linja pitkällä sivulla olevalle hypylle josta koira meni putkeen. 

Näiden lisäksi oli vielä yksi harjoitus, mutta sitä en kunnolla ehtinyt tekemään sillä aika loppui kesken. 

Harjoitukset olivat tosi hyvää perustreeniä koiran irtoamiseksi esteille ja oman rytmityksen harjoittamiseksi. Liikkeen rytmittäminen oli ainakin minulle aika vaikeaa. Tässä treenissä ei niinkään ollut tarkoituksena ”vedättää” koiraa, vaan saada koiralle vauhti rytmityksen ja estehakuisuuden kautta. Teemu on hauska opettaja, joka käyttää opetuksessa vertauskuvia ja psykologiaa apuna. :o)


T. Maija ja Reino

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti