torstai 13. joulukuuta 2012

Nina Frantsin haastajatehikset 11.12.2012


Saatuani radan sähköpostiin ja sitä pikaisesti vilkaisseena totesin heti, että helpolla näissä treeneissä ei pääse. Eikä pidäkään päästä. 28 estettä tiukkaa vääntöä…
Kouluttajana Nina oli minulle uusi tuttavuus.   

Rataantutustumisessa katsottiin radanlukutaitoa ja vaihtoehtoisia ohjaustapoja. Rata käytiin vielä rataantutustumisen lopuksi yhdessä läpi ja läpikäydessä muutin omia kuvioita ainakin esteiden 9-13 kohdalla.

Rata näytti tältä:Tällä radalla meidän ongelmaksi koitui se, että ohjaaja oli liikaa edellä käytännössä melkein koko matkan. Siinä siis ohjaajalle kotiläksyjä… pitää edetä, muttei liikaa. Ihan helppoa…

Lähtö kakkosesteen takaa, merkkaus ja ”jaakotus”. Kakkosta koitin myös ilman jaakotusta, mutta meillä toimi paremmin vastakäännöksellä. Kolmoselle oli tehtävä esteen eteen pieni vekki, että koiran hyppysuunta saadaan jo ennen hyppyä keinulle päin. Heiluttelin vielä kaiken lisäksi käsiänikin, joten kädet kuriin ja vekin kautta keinulle, heti oli parempi.

Vitosesteellä takaakierron jälkeen valssi oli myöhässä parilla ensimmäisellä yrittämällä, heti kun sen sai ajoitettua oikein, oli ohjaaminen jatkoon sujuvampaa ja nopeampaa.  

Vaihtoehtoisia ohjaustapoja esteillä 9-13 ja  14-18 oli useita. Lopulta päädyin ohjaamaan 9 esteen oikealta puolelta, ”heittämään” koiran 10 esteelle takaaleikaten ja valssaten, jääden näin 11 esteen pituuden puolelle ja tekemällä poispäin käännön esteelle numero 12. Toimi. Toimi hyvin.

Vaihtoehtoisesti olisi voinut kierrättää 10 esteen 9 esteen puolimmaisen siivekkeen ympäri, näin olisi saanut hyvän reitin 12 takaakierrolle ”työntäen”.

Esteen numero 15 valssin kanssa sai olla ajoissa, että kerkesi 16 kautta 17 takaakierrolle. Takaakierron tein ratapiirrosta katsottaessa alakautta, eli putken (13) puolelta. Koska 15 kierrätettiin takaseinän kautta, tuli esteelle 16 hyvä linja takaakiertoa ajatellen.

Pituudella ohjaus sai olla hyvin ajoissa, että sai koiran käännettyä 19. esteelle. Sillä esteellä valssi sitten tuppasikin tulemaan myöhässä ja kaarros oli sen näköinenkin… Kun taas valssin sai tehtyä ajoissa, koiran linja oli heti parempi.

Lopun välistävedot sujuivat ensimmäisellä yrittämällä puhtaasti, mutta toisella yrittämällä este 25 olikin jo ongelma. Ajauduin liian kauas esteestä ja olin liian edellä. Ninan ohjeiden mukaan koitin pysytellä hyvinkin lähellä esteitä ja oikea-aikaistaa omaa liikettä. Helposti vain oma liike valui liian kauaksi esteistä ja varsinkin 25 esteellä valmistautui huomaamattaan jo 26 takaakiertoon.

Esteet 26-28 radanpuolelta ohjaten oli paljon helpompi kakku.  

Kaarroksien merkitystä Nina korosti paljon. Jokaisesta ylimääräisestä askeleesta koiralla tulee sekunteja loppuaikaan lisää. Kaarteita siis hinkattiin tässä treenissä kuntoon. Meille aivan loistava treeni. Paljon hyviä vinkkejä juuri omasta sijoittumisesta, uusia näkökulmia radanlukuun ja reitteihin ja vinkkejä omaan sijoittumiseen.

T. Sari ja Paavo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti